Furatgörgőzés (olaj-megtartó felület)

A görgőzés egy olyan képlékeny-alakító megmunkálás/eljárás, amivel tükrös/sima felületet érhetünk el egy munkadarabon. A görgőzött felület simább és szívósabb, mint a forgácsolt felület. A görgőzés növeli a felületi keménységet, kifáradási határát és a szilárdságát.

A görgőzést általában 40 HRC alatti anyagok esetében alkalmazhatjuk sikeresen (acél-ötvözetek, alumínum, réz, rozsdamentes-acél, öntöttvas, stb.)

A Sugino Machine, az egyetlen japán görgőző-szerszám gyártó cég, egyben a világ legnagyobb görgőző szerszám-gyártója, piacvezető Japánban és Kínában.

A görgőző szerszám működése:

A görgőző szerszám görgők segítségével nyomja össze a munkadarab anyagát. A Sugino görgőző szerszáma a SUPEROLL, 2.5μm -es pontosságú átmérőbeállítást tesz lehetővé. (Ez az extrém precizitás azért szükséges, mert kizárólag a forgácsolás után keletkező megmunkálási barázdák csúcsait kell összenyomni a művelet során).

A görgőző szerszámot forgácsolt furatok felületének simításához, felületi minőségének javításához használjuk. Általában egy megadott Ra, Rz stb. értéket kell elérni.

Annak érdekében, hogy a görgőző szerszám simán fusson a furatban, a gördülési nyomásnak amit a szerszám a munkadarab felületére kifejt, végig egyenletesnek és állandónak kell lennie. Azon túl, hogy a szerszám átmérőjét 2.5 μm-en belüli pontossággal be kell állítani, a megmunkálandó furatnak is általában H7-tűréssel kell rendelkeznie.

Ezek hiányában a görgőzési művelet hatástalan lesz. Két fő probléma léphet fel:

  • ha nagyobb a furat mérete, akkor nem tudnak a görgők elegendő erőt/nyomást kifejteni a megmunkálandó felületre;
  • ha kisebb a furat mérete, akkor a túlzott erő rétegleválást okozhat a felületen

A sima felület eléréséhez tűrt méretű, precíz előfuratokra volt szükség

A fenti probléma megoldására, (mely már 40 éve létezik -amióta a görgőzést elkezdték használni az iparban), a SUGINO MACHINE kifejlesztett egy automatikus átmérő beállítóval rendelkező furatgörgőző szerszámot a  SUPEROLL MAC-t (Mechanical Adjustment Compensation).

-Mechanikusan Kompenzáló Beállítás

A SUPEROLL MAC automata önbeállító mechanizmussal rendelkezik. Átmérőjét magától beállítja megfelelő méretűre a furat méretéhez igazodva, maximum 0,2mm-es tartományon belül. Ez lehetővé teszi, hogy stabil megmunkálást és állandó minőséget érjünk el a megmunkált átmérő széles változása esetén is (akár enyhén kúpos vagy lépcsős furat esetén is). Nem kell többé tűrt méretű előfurattal rendelkeznünk, nem kell többé mikronos pontossággal állítanunk a szerszámot a megmunkálás előtt.

A görgőzés utáni felületi minőség nem függ az előfurat méretétől.

Működési elv:

A fejlesztés lényege, hogy van egy mozgó tüske a szerszám belsejében, ami biztosítja az állandó és megfelelő mértékű nyomást, aminek segítségével a görgők képesek alakítani a munkadarab felületét. Ez az innovatív technológia fogja leváltani a hagyományos furatgörgőző szerszámokat a jövőben, köszönhetően egyszerűbb használhatóságának, gazdaságosságának, és megbízhatóságának.

További előnyök:

A SUPEROLL MAC nem csak tükrös/sima felületet, tud készíteni, hanem az autóiparban is egyre inkább megkövetelt olaj-megtartó felületet (olajzsebes / olajtáskás). Ez minden olyan munkadarab megmunkálásánál fontos lehet amit nagy surlódásnak tesznek majd ki, és kenésre szorul. A SUPEROLL MAC-kel készített felületen mindig csak a szükséges és elégséges olaj lesz, se több se kevesebb. Ez biztosítja az ideális kenést,csökken a surlódás, növekszik az élettartam. Ilyen felületeket eddig többek között hónolással, lézeres utómunkálással, bevonatolással, huzalszórással stb. lehetett kialakítani. A SUPEROLL MAC-kel akár ugyanabban a megfogásban is kialakítható az olajmegtartó felület, nincs szükség egy külön gépre, és/vagy egy több-lépcsős újabb megmunkálási fázisra.

Vizsgálati jelentés:

Forrás: Sugino Machine LTD.

Hozzászólások lezárva.